Advokatutgifter ved oppsigelse

Bilde md teksten: advokatutgifter ved oppsigelse

Innholdsfortegnelse

Er du arbeidstaker i oppsigelsesprosess? Mange ønsker råd og veiledning fra en profesjonell i slike saker, men hva koster det? Vi gjennomgår advokatutgifter ved oppsigelse, herunder hvordan du kan få utgiftene erstattet eller subsidiert. 

Lurer du på dine rettigheter ifm. oppsigelse eller avskjed?  Les vår artikkel om rettigheter ved oppsigelse.

Advokatutgifter ved drøftelsesmøte

Hva er drøftelsesmøte?

Drøftelsesmøte er et møte arbeidsgiver som det klare utgangspunkt er forpliktet til kalle inn til,. Drøftelsesmøte omhandler at arbeidsgiver vurderer å gi arbeidstakeren oppsigelse eller avskjed. En har rett til å ta med advokat, tillitsvalgt eller annen person en har tillit til.

Drøftelsesmøte gir ikke rett på fri rettshjelp

I tillegg til at en må møte de økonomiske vilkårene for fri rettshjelp ved oppsigelse og avskjed så er det et absolutt vilkår at oppsigelse eller avskjed er gitt. Ved drøftelsesmøte så skal stillingen vurderes, og en har derfor ikke rett på fri rettshjelp.

Drøftelsesmøte er ikke erstatningsbetingende

Dersom arbeidsgiver gir usaklig og/eller ugyldig oppsigelse eller avskjed er dette erstatningsbetingende etter arbeidsmiljøloven § 15-12.

I et drøftelsesmøte er derimot oppsigelse ikke gitt, og den kan derfor heller ikke være erstatningsbetingende etter arbeidsmiljøloven. En vil derfor ikke ha resttkrav på advokatutgifter pådratt til drøftelsesmøtet.

Vanlig med erstatning for advokatutgifter dersom en blir enig om sluttavtale

Derimot er det ganske så vanlig i Norge at arbeidsgiver dekker arbeidstakers advokatutgifter ifm. drøftelsesmøtet og ettergående forhandlinger dersom partene blir enige om en sluttavtale eller sluttpakke. Utgangspunktet er da at arbeidstaker frivillig sier opp sin stilling, mot en kompensasjon. Normalt er dette en etterlønn, samt at arbeidsgiver erstatter eller betaler advokatutgiftene direkte. En har imidlertid ikke krav på dette, det avhenger av hva partene blir enige om.

Advokatutgifter ved oppsigelse

Når oppsigelse først er gitt åpner det opp for to alternative dekningsmuligheter.

Fri rettshjelp ved oppsigelse og avskjed

Dersom arbeidstaker møter inntektsvilkårene for fri rettshjelp har vedkommende rett på fri rettshjelp etter at oppsigelse/avskjed er gitt. I første omgang er dette i form av et såkalt fritt rettsråd. Her kan advokaten bistå, bl.a. med krav om forhandlinger og ev. varsel om prosess. Dersom ingen enighet oppnås kan advokaten biså med å ta ut søksmål mot arbeidsgiver, og dette finansieres gjennom ordningen med fri rettshjelp.

Les mer om fri rettshjelp i saker om oppsigelse og avskjed.

Erstatningsplikt etter arbeidsmiljøloven § 15-12

Usaklige og ugyldige oppsigelser utløser som nevnt ovenfor erstatningsansvar for arbeidsgiver. Advokatutgifter er i denne sammenheng en klar erstatningspost som arbeidstaker kan påregne å få erstattet. For å få erstatningen må arbeidsgiver erkjenne feilen og erstatningsansvaret, eller så må domstolen tilkjenne erstatning.

Erstatningsoppgjør i forhandlingsmøte

Dersom arbeidsgiver erkjenner feilen helt eller delvis oppnås vanligvis enighet om erstatning i et forhandlingsmøte som avholdes etter at oppsigelse/avskjed er gitt. I forhandlingsmøte er det vanligvis tre utfall;

Arbeidsgiver trekker oppsigelsen/avskjeden og yter full erstatning

Dersom arbeidsgiver trekker oppsigelsen eller avskjeden vil de regelmessig og akseptere å erstatte fulle sakskostnader samt en oppreisningserstatning for ulempen med saken.

Arbeidsgiver opprettholder oppsigelse/avskjed – men vil forhandle frem en sluttavtale for å avslutte saken

I mange tilfeller opprettholder arbeidsgiver at de har rett til å gi oppsigelse eller avskjed. På grunn av kostnader, tidsbruk, dårlig PR med videre velger de likevel å inngå en sluttavtale / sluttpakke. Arbeidsgiver vil normalt dekke advokatutgiftene helt eller delvis, samt yte en kompensasjon i form av etterlønn.

Arbeidsgiver opprettholder oppsigelse eller avskjed – og vil ikke dekke advokatutgifter eller annet

I andre tilfeller opprettholder arbeidsgiver oppsigelse eller avskjed som saklig og gyldig – og vil ikke gå med på noen form for avtale. Arbeidstaker må da ta saken videre til retten for å prøve saken, samt kreve erstatning for utgiftene som er pådratt.

Advokatutgifter ved rettslig behandling av oppsigelse eller avskjed

Dersom ingen enighet oppnås utenrettslig kan saken av arbeidstaker bringes inn til tingretten for videre behandling.

Forlik i rettsmekling

Domstolen legger opp til – og etterstreber –  å forlike parter som er i tvist i domstolen. Ofte finner partene ved hjelp av advokater og dommere frem til et forlik før hovedforhandling og dom i saken foreligger. Det er avtalefrihet, men normalt vil forlik på dette stadium innebære at arbeidstaker får erstatning for sine advokatutgifter – samt etterlønn og/eller oppreisningserstatning.

Dom i tingretten, ev. lagmannsretten

Dersom en som arbeidstaker vinner frem med krav om at oppsigelsen er usaklig og/eller ugyldig vil en regelmessig få tilkjent erstatning for advokatutgiftene pådratt på alle trinn i saken. Dette fordi hovedregelen etter tvisteloven kapittel 20 er at vinneren av saken får erstatning for sine sakskostnader fra taperen av saken. Normalt vil en da og fremme erstatningskrav for sakskostnadene pådratt forut for søksmålet – og dermed få erstatning for de kostnadene også.

Dersom saken tapes av arbeidstaker er hovedregelen at taperen skal betale erstatning til vinneren av saken – arbeidsgiver. Svært ofte fritar imidlertid domstolen arbeidstaker for slik erstatningsplikt. Dette fordi arbeidsgiver normalt har mye bedre ressurser enn en enkeltperson. Arbeidstaker må uansett dekke alle sine egen kostnader ved saken.

Så hva koster det med advokat i sak om oppsigelse?

Det er umulig å si generelt. Kostnadsbildet er avhengig av hvor kompleks saken er, både relatert til faktum og relatert til saken rettslige side. Sagt på en annen måte, om saken er enkel, oversiktlig og med en opplagt rettslig forståelse – så blir saken “rimelig”. På den annen side, om saken har et vanskelig tilgjengelig faktum og tvilsom juss – så blir den mer kostbar. Vi kan gi en pekepinn på sakskostnadene når vi har oversikt over den, men vi er og prisgitt hvordan motparten ter seg i saken.

Advokatutgifter i drøftelsesmøte

I et drøftelsesmøte holdes normalt tidsbruken mellom 2-6 timer, avhengig av forberedelsene og drøftelsesmøtets lengde.

Advokatutgifter i forhandlingsmøte

I forhandlingsmøte er det vanskelige å estimere utgiftene. Oppsigelse eller avskjed er da gitt. Normalt bør vi avklare det faktum som arbeidsgiver påberoper som årsak, og eventuelt bestride dette faktum og jussen som er anvendt. Her blir arbeidsmengden svært saksavhengig, men fra fire timer og oppover er fullt påregnelig.

Advokatutgifter i rettsak

En rettssak er svært saksavhengig hva gjelder kostnader. Normalspennet vil regelmessig ligge mellom kr 75.000,- – kr 150.000,-. Det kan imidlertid bli rimeligere, for eksempel om forlik inngås. Det kan og bli dyrere, om saken er svært kompleks.

Kontakt oss for saksvurdering og tilbud om bistand

Kontakt oss for en uforpliktende vurdering av saken. Vi vil og gi deg et uforpliktende tilbud på bistand. Vi søker alltid å få våre klienters utgifter dekket, enten det er gjennom fri rettshjelp, forsikring eller erstatning.

Bruk skjemaet på denne siden, send e-post til post@verito.no eller ring 24 02 21 20.

Les mer om priser og betingelser

Vanlige spørsmål om advokatutgifter ved oppsigelse og avskjed

Ja, om du møter inntektsvilkårene kan du få fri rettshjelp til forhandlingsmøte. Les mer på vår artikkel om fri rettshjelp ved oppsigelse.

Utgangspunktet for alle oppdrag er at det er klienten som til syvende og sist er ansvarlig for oppdragets kostnader. Om en ikke har rett på fri rettshjelp, og heller ikke arbeidsgiver dekker kostnadene - så må klienten dekke kostnaden selv.

Advokatutgiftene kan bli betydelige ved saker om oppsigelse eller avskjed. Det kommer an på hvor omfattende og kompleks saken er. Det kommer og an på om vi vinner frem med et forlik som dekker kostnadene/vinner saken i retten, eller om saken oppgis eller tapes. På den annen side er det opp til klienten å bestemme grensene her, og en klient kan og bistå i saken for å lette advokatens arbeid. Til sist er det og et betydelig økonomisk tap tilknyttet det å miste sitt arbeid, som kan forsvare en investering for å enten beholde jobben - eller få det økonomiske tapet erstattet.

Spør oss om hva som helst. Når som helst

Vi anbefaler ikke å sende personsensitiv informasjon

Flere artikler om samme rettsområde

Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Digital overvåkning av ansatte: er det lov? 

En juridisk vurdering av digital overvåkning på arbeidsplassen  Digital overvåkning av ansatte på arbeidsplassen har blitt et stadig mer aktuelt tema i takt med den teknologiske utviklingen. Arbeidsgivere har i dag tilgang til avanserte verktøy som gjør det mulig å overvåke sine ansattes aktiviteter, e-poster, internettbruk og bevegelser. Men hvor

Les mer »
Bilde som beskriver Krav til arbeidskontrakter: Slik sikrer du en lovlig og rettferdig avtale 
Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Krav til arbeidskontrakter: Slik sikrer du en lovlig og rettferdig avtale 

Krav til arbeidskontrakter er en viktig faktor for å sikre rettferdige arbeidsvilkår og for å unngå tvister mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I Norge reguleres arbeidskontrakter av arbeidsmiljøloven, som stiller krav til skriftlige avtaler og spesifikke vilkår. Denne artikkelen gir en grundig oversikt over hva en arbeidskontrakt må inneholde, hvilke lover

Les mer »
Permitteringsregler i Norge
Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Alt du trenger å vite om permitteringsregler i Norge 

En veiledning for arbeidsgivere og arbeidstakere  Permittering er et viktig verktøy arbeidsgivere kan bruke i tilfeller der det er midlertidig behov for å redusere arbeidsstyrken. Denne artikkelen gir en grundig innføring i permitteringsregler i Norge, inkludert vilkår, varslingsfrister, og arbeidsgivers plikter. Les videre for å forstå hvordan permittering fungerer og

Les mer »
Bilde som viser overtid og arbeidstid
Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Overtid og Arbeidstid: Hva sier loven? 

Overtid og arbeidstid er sentrale begreper i arbeidslivet, og det er viktig å forstå hva loven sier om disse aspektene. Det finnes klare regler for hvor mange timer en arbeidstaker kan jobbe, når overtidstillegg skal betales, og hvilke forpliktelser arbeidsgiver har. Denne artikkelen gir en grundig gjennomgang av lovbestemmelsene som

Les mer »
Varsling
Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Varsling på arbeidsplassen: en guide for arbeidsgivere og ansatte 

Varsling på arbeidsplassen er en viktig mekanisme for å sikre et trygt og rettferdig arbeidsmiljø. Ved å oppmuntre til varsling kan arbeidsgivere få informasjon om kritikkverdige forhold som korrupsjon, trakassering eller brudd på arbeidsmiljøloven. For ansatte er det en måte å bidra til en positiv arbeidskultur og beskytte seg selv

Les mer »
Kontakt oss

Send en henvendelse i skjemaet under, så vil vi komme tilbake med hva vi kan bistå deg med. Du kan og sende oss e-post på post@verito.no, eller ringe oss på 24 02 21 20.

    X
    Kontakt oss