Oppdateringer innen arbeidsrett: Nye regler og viktige endringer

Nyhetssak

Innholdsfortegnelse

Ny midlertidig unntaksordning for IKT-konsulenter

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har foreslått et midlertidig unntak fra godkjenningsordningen for bemanningsforetak som driver utleie av IKT-tjenester. Dette forslaget, som er på høring frem til 29. januar 2025, tar sikte på å likestille selvstendige konsulenter med konsulentselskaper og unngå konkurransevridning.

Ny avgjørelse fra Høyesterett om feilklassifisering av arbeidstakere

Rett før jul avsa Høyesterett en viktig dom (HR-2024-2368-A) som klargjorde prinsippene for økonomisk oppgjør ved feilklassifisering av arbeidstakere som oppdragstakere. Tre helsearbeidere som feilaktig ble klassifisert som oppdragstakere, fikk medhold i at arbeidsmiljølovens regler skulle legges til grunn for beregning av tilleggskravene, med mindre annet er avtalt. Høyesterett bestemte også at krav på feriepenger skal beregnes ut fra mottatt honorar, og at slike krav ikke foreldes før feilklassifiseringen oppdages.

Flere arbeidsrettslige endringer

Nye regler for arbeidsforhold i arbeidsgivers hjem

Fra 1. januar 2025 trer nye regler i kraft for arbeidsforhold i arbeidsgivers hjem. Dette inkluderer krav til skriftlig arbeidsavtale og arbeidsplan ved variabel arbeidstid, samt regler for arbeid i utlandet i mer enn fire uker.

Endringer i rapporteringskrav for A-meldingen

Fra januar 2025 må arbeidsgivere oppgi nye ansettelsesformer i a-meldingen, inkludert «Fast ansatt og utleid», «Midlertidig ansatt og utleid» og «Midlertidig ansatt som tilkallingsvikar». I tillegg vil den ekstra arbeidsgiveravgiften på 5 % for lønn over 850 000 kroner fjernes.

Endringer i AFP-loven for Statens pensjonskasse

Stortinget har vedtatt flere endringer i loven om avtalefestet pensjon (AFP) som gjelder medlemmer av Statens pensjonskasse, særlig for de født i 1963 eller senere. Den nye ordningen tillater fleksibelt uttak av AFP mellom 62 og 70 år.

IA-avtalen avsluttes

Regjeringen har besluttet at IA-avtalen ikke vil bli forlenget etter utgangen av 2024. Til tross for dette vil arbeidstakere fortsatt ha rett til full lønn ved sykdom, regulert av arbeidsmiljøloven og folketrygdloven.

Forslag om psykososialt arbeidsmiljø

Arbeidstilsynet har foreslått endringer i arbeidsmiljøloven § 4-3 for å tydeliggjøre kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet. Forslaget, som var på høring til 19. desember 2024, har som mål å redusere psykiske helseplager knyttet til arbeidsmiljøet.

Forslag om å avvikle bedriftsinterne aldersgrenser

Et forslag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet om å avvikle bedriftsinterne aldersgrenser i arbeidsmiljøloven § 15-13 a var på høring frem til 13. januar 2025. Forslaget tar sikte på å harmonisere aldersgrensene i arbeidslivet.

Spør oss om hva som helst. Når som helst

Vi anbefaler ikke å sende personsensitiv informasjon

Flere artikler om samme rettsområde

Arbeidstakers rett til ferie - hva sier loven? 
Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Arbeidstakers rett til ferie – hva sier loven? 

Ferie er en viktig del av arbeidslivet, og det er en avgjørende faktor for arbeidstakernes trivsel og produktivitet. Ferieloven setter klare regler for hvordan ferieavvikling skal gjennomføres og hvilke rettigheter arbeidstakere har. I denne artikkelen skal vi utforske arbeidstakers rett til ferie i detalj.  Hva sier loven om ferie?  I

Les mer »
Nyheter
Maiken Kristiansen

Mekle.no eller advokat – hva bør du velge?

Mekle.no eller advokat – hva bør du velge? Mekling har blitt et stadig mer brukt verktøy for å løse konflikter utenfor domstolene. Flere aktører har dukket opp de siste årene, og blant dem er Mekle.no en tjeneste mange vurderer som et attraktivt alternativ til advokat. På overflaten virker det både

Les mer »
Hva er saklig grunn for oppsigelse? 
Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Hva er saklig grunn for oppsigelse? 

En juridisk veiledning  En oppsigelse må alltid være basert på en saklig god grunn. I denne artikkelen vil vi utforske hva som utgjør en saklig grunn for oppsigelse, og hvordan arbeidsgivere kan sikre at oppsigelsen er lovlig og rettferdig. Vi vil også gjennomgå rutiner og prosedyrer som må følges for

Les mer »
Arbeidsgivers styringsrett: hvor går grensen? 
Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Arbeidsgivers styringsrett: hvor går grensen? 

Arbeidsgivers styringsrett er et sentralt tema innen arbeidsrett, og handler om retten til å lede, organisere og fordele arbeidet i virksomheten. Hvor går egentlig grensen for denne styringsretten? Denne artikkelen vil gjennomgå arbeidsgivers styringsrett, dens begrensninger og juridiske rammer.  Arbeidsgivers styringsrett: En grunnleggende forståelse  Styringsretten omfatter arbeidsgivers rett til å

Les mer »
Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Digital overvåkning av ansatte: er det lov? 

En juridisk vurdering av digital overvåkning på arbeidsplassen  Digital overvåkning av ansatte på arbeidsplassen har blitt et stadig mer aktuelt tema i takt med den teknologiske utviklingen. Arbeidsgivere har i dag tilgang til avanserte verktøy som gjør det mulig å overvåke sine ansattes aktiviteter, e-poster, internettbruk og bevegelser. Men hvor

Les mer »
Bilde som beskriver Krav til arbeidskontrakter: Slik sikrer du en lovlig og rettferdig avtale 
Arbeidsrett
Kaisa Eizenberger

Krav til arbeidskontrakter: Slik sikrer du en lovlig og rettferdig avtale 

Krav til arbeidskontrakter er en viktig faktor for å sikre rettferdige arbeidsvilkår og for å unngå tvister mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I Norge reguleres arbeidskontrakter av arbeidsmiljøloven, som stiller krav til skriftlige avtaler og spesifikke vilkår. Denne artikkelen gir en grundig oversikt over hva en arbeidskontrakt må inneholde, hvilke lover

Les mer »
Kontakt oss

Send en henvendelse i skjemaet under, så vil vi komme tilbake med hva vi kan bistå deg med. Du kan og sende oss e-post på post@verito.no, eller ringe oss på 24 02 21 20.

    X
    Kontakt oss